CMS Architects were appointed by the clients, long time residents of this seaside town, who wished to downsize by creating a modest 2 bedroom dwelling replacing a 1 bedroom post-war prefab semi-detached unit.

The design of the house responds to a tight constrained site, lying within an unstable ground area, SSSI and AONB, and is informed by the spectacular sea views across Lyme Bay and beyond.

Adopting a traditional pitched roof form, the bulk of the dwelling is broken down through full height dormers breaking the eaves and roof line, and an interweaving glass balcony making the most of the sea views bisecting the front façade. This provides a crow’s nest style viewing platform and really makes the most of the south westerly view across the Bay.

The external finishes of scorched timber and self coloured render will ensure the dwelling naturalises within the site, and assist in breaking down the scale of the built form. The contemporary detailing and traditional forms combine to create a sustainable 2 bedroom dwelling that sits comfortably within its context, avoiding any adverse impact on both the adjoining property and the wider landscape views.