CMS Architects were appointed to undertake an initial feasibility to investigate the opportunities for the school to extend their teaching facilities, whilst working with CMS Project Managers & Surveyors to establish budget and programme constraints. Public consultation was undertaken together with engagement with the school and stakeholders to develop a final proposal for 2no additional classrooms, together with their associated toilet facilities and storage which received planning approval from Bristol City Council.

The design team, of which CMS acted as Lead Consultant, progressed the proposals with Jenkins & Potter Structural Engineers and Jones King Mechanical & Electrical Engineers as a negotiated contract with Integral Build as Principal Contractor.

The building was designed with a fabric first approach to maximise thermal and air tightness properties of the external envelope, and to produce natural light and ventilation to create a pleasant and comfortable teaching environment. Photovoltaic panels were also utilised on the south facing roof. The single storey building which provides the classroom accommodation is linked to the existing school to ensure safe movement of pupils, and in terms of visual design marries in with the original school. An external classroom was also created by landscaping the rear area directly behind the classroom for outside teaching. The completed project has been deemed a complete success by the school and pupils are now using the spaces, allowing the school to expand its admission intake, going some way in addressing the need for the highly demanded places.